#Gamechanger

Herlev Eagles går til kamp for kulturen: Der skal være plads til alle i sporten

Som den første ishockeyklub i Danmark er Herlev Ishockey Klub og Herlev Eagles med i det landsdækkende projekt #Gamechanger, som et initiativ, der arbejder for at idræt skal være for alle uanset seksuel orientering eller kønsidentitet.
Som den første ishockeyklub i Danmark er Herlev Ishockey Klub og Herlev Eagles med i det landsdækkende projekt #Gamechanger, som et initiativ, der arbejder for at idræt skal være for alle uanset seksuel orientering eller kønsidentitet.

Efterårssæsonen i Herlev Eagles kommer ikke længere kun til at handle om pucken på isen eller store ligabrag. Nu vil holdet og moderklubben Herlev Ishockey Klub arbejde for at skabe et mere inkluderende og mangfoldigt idrætsmiljø, så alle føler sig velkomne i skøjtehallen.

”Vi vil gerne arbejde mere aktivt med kultur, adfærd og tone i en til tider hård sport med ekstrem vinderkultur,” siger bestyrelsesmedlem i Herlev Eagles, Daniel Engstrup. ”Derfor har vi nu valgt at blive en del af #Gamechanger, så vi kan være med til at gå forrest for at skabe et foreningsliv, hvor der er plads til alle.”

”Vi håber, at indsatsen nu for alvor rammer ishockeyverdenen. Vi vil både involvere trænere, ledere, ligaspillerne og ungdomsholdene, men også forældrene." - Daniel Engstrup, bestyrelsesmedlem i Herlev Eagles,

#Gamechanger er et landsdækkende projekt med bl.a. de to store idrætsorganisationer DIF og DGI ved roret, der handler om at vise, at alle er velkomne i idrætten. Der er p.t. over 50 medvirkende foreninger fordelt rundt i hele landet, herunder Kjøbenhavns Boldklub, F.C. København, Skanderborg Håndbold og Skovbakken Basketball. Lokalt er B1973 Herlev også med.

De er alle med til at fremme samtalen om god tone, fælles værdier og respekt for hinanden ved bl.a. at sige fra overfor nedsættende sprogbrug og adfærd, herunder både homofobi og andre diskriminerende udtryk.

Og ifølge Daniel Engstrup er der behov for at blive rusket op i ishockey-kulturen, der kan bære præg af at være en traditionelt maskulin idræt:

”Vi håber, at indsatsen nu for alvor rammer ishockeyverdenen,” siger Daniel Engstrup. ”Vi vil både involvere trænere, ledere, ligaspillerne og ungdomsholdene, men også forældrene. Vi har udpeget to rollemodeller på liga-holdet, som fungerer som ambassadører og skal tydeliggøre overfor resten af truppen og omverdenen, hvorfor projektet er vigtigt. Så vi er klar til at gå i gang med arbejdet.”

”Jeg er meget stolt over at være borgmester i en kommune, hvor lokale kræfter er med til at løfte sådan en dagsorden" - Borgmester i Herlev Thomas Gyldal Petersen (S)

Stolthed over lokale kræfter

I Herlev er det lokale engagement ikke gået kommunens politiske top forbi.

Borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) er glad for at se ishockeyklubbens tiltag:

”Jeg er meget stolt over at være borgmester i en kommune, hvor lokale kræfter er med til at løfte sådan en dagsorden. Idræt skal være for alle, og arbejdet for en kulturændring mod et mere inkluderende fællesskab, hvor man siger fra overfor diskrimination og dårlig adfærd, byder jeg meget velkommen. Jeg er glad for, at Herlev Eagles har valgt at støtte op om den indsats, og jeg glæder mig på klubbens vegne over, at de er frontløbere på det arbejde.”

”Jeg er virkelig glad for at høre, at der er en dansk ishockeyklub, som melder sig på banen i Gamechanger. Kulturen i sporten trænger til et gennemsyn, så vi kan få ryddet ud i sproget og skabt en positiv forandring." - Jon Lee-Olsen, tidligere professionel ishockeyspiller og Gamechanger-ambassadør

I koret af stemmer, der bakker op om Herlev Eagles’ tiltag, er også ishockeyspiller Jon Lee-Olsen, der sidste år deltog i netop #Gamechanger-kampagnen, hvor han optrådte i en kampagnevideo side om side med andre danske sportsstjerner. Han sprang selv ud som homoseksuel tilbage i 2019 og har oplevet den ekskluderende adfærd på egen krop:

”Jeg er virkelig glad for at høre, at der er en dansk ishockeyklub, som melder sig på banen i #Gamechanger. Kulturen i sporten trænger til et gennemsyn, så vi kan få ryddet ud i sproget og skabt en positiv forandring. Der er masser af unge spillere, som påvirkes af adfærden i de store klubber, ligaspillerne og deres publikum. Herlev Eagles viser nu, at de ikke vil tolerere nedsættende sprogbrug eller adfærd, og de sætter et flot eksempel for sporten,” siger Jon Lee-Olsen, tidligere professionel ishockeyspiller og gamechanger-ambassadør. 

Kick-off: Sort dragshow på trapperne

Som en del af indsatsen har Herlev Eagles med Daniel Engstrup i spidsen stablet et stort anlagt dragshow på benene fredag d. 6. oktober. Her deltager ikke færre end otte dragqueens på skøjter, og der vil være reception med tapas og bobler før showet.

Showet ”Drag is not a crime – Drags on ice” bliver en farverig og humoristisk optakt til den senere kamp i Metalligaen mellem Herlev Eagles og Aalborg Pirates.

”Den 6. oktober bliver en speciel aften i Herlev Skøjtehal,” fortæller Daniel Engstrup. ”Udover kampen mellem Herlev Eagles og Aalborg Pirates byder vi på et flot og festligt dragshow på isen. Vi har inviteret otte topprofessionelle drags til at skabe en fantastisk aften med reception og bobler inden selve showet. Med dragshowet markerer vi os på #Gamechanger-kortet over klubber, der arbejder seriøst med denne dagsorden, og vi vil gerne vise, at alle er velkomne i skøjtehallen.”

Billetter til reception og/eller dragshow og ishockey findes på shop.herleveagles.dk.

Læs mere om #Gamechanger-indsatsen på www.blivgamechanger.dk

Mere information om #Gamechanger

#Gamechanger er støttet af Kulturministeriet og Idrættens Regnbuekoalition, som består af DGI, DIF, DBU, DanskHåndbold, Spillerforeningen, Pan Idræt, Amnesty International og Institut for Menneskerettigheder. Det er altså idrættens største organisationer, der er enige om at skubbe gang i en kulturforandring i foreningslivet, så ingen skal stå udenfor fællesskaberne – uanset seksuel orientering eller kønsidentitet.