Diskrimination skal sparkes ud af FCK's baner

FCK har igennem to år kunnet bryste sig af at være #Gamechanger-klub. Klubben arbejder derfor målrettet for at få tilråb som 'bøsserøv!' ud af fodboldbanen ved at sætte spot på den gode og inkluderende kultur.
FCK har igennem to år kunnet bryste sig af at være #Gamechanger-klub. Klubben arbejder derfor målrettet for at få tilråb som 'bøsserøv!' ud af fodboldbanen ved at sætte spot på den gode og inkluderende kultur.

Der bliver gået til den på fodboldbanerne i FCK. For det meste er tonen god og jokesene uskyldige. Men indimellem kan filmen knække, og der kan ryge en finke af fadet. Derfor er det vigtigt at sætte ind og arbejde med den gode kultur, også på ungdomsholdene.

"De unge spillere ved godt, hvordan man skal opføre sig. Og de ved, at vi ikke skal vinde kampe ved at bruge beskidte tricks. De har været vant til at tænke over racisme, mens for eksempel diskrimination på baggrund af seksualitet og køn er nyt for dem," fortæller ungdomstræner Brian Jensen. Derfor har FCK de seneste to år været #Gamechanger-klub - som netop handler om at skabe en god kultur, hvor der skal være plads til alle, uanset kønsidentitet eller seksuel orientering. 

FCK vil ikke kun uddanne dygtige fodboldspillere

Det er åbenlyst, at klubben uddanner professionelle fodboldspillere. Men uddannelsen af spillerne skal nå langt ud over kridtstregerne. Det er mennesker, klubben udvikler og uddanner, lyder det fra Brian Jensen: 

"Det handler om at udvise respekt, at opføre sig ordentligt. Og nogle gange skal man have mere viden for at kunne have en god adfærd. Og så synes jeg, at vi har et ansvar som en stor klub, som har samarbejde med 60 andre klubber. Vi må gerne gå forrest med fanen omkring nogle ting," siger Brian Jensen.

Diskriminerende tilråb skal ikke accepteres

Klubben har netop sat spot på den gode tone og kultur blandt drengene på U14-Talent med hjælp fra en konsulent fra #Gamechanger.

Hvad gør man, når det brænder på i tilspidsede situationer på banen, og modstanderen for eksempel råber "din bøsserøv" efter din holdkammerat - eller dig selv?  Og hvem tager man fat i? Det er blandt de spørgsmål, som de unge skal reflektere over for. 

Nogle af de unge genkender situationerne, nogle har endda oplevet det fra en holdkammerat.  Uanset erfaringer og ståsted, kommer drengene dog hurtigt på sporet af den respektfulde adfærd:

"De får tænkt over noget, de ikke har tænkt over på samme måde før. Det giver et fælles sprog. Ingen af dem vil nu se stiltiende til, at nogen taler grimt til hinanden. Heller ikke på andre hold," slutter Brian Jensen.